Table of Contents

Kakrafoon

Kakrafoon är mjukvaran som sköter uppspelningen av musik i t-salen. Systemet består av två delar: en serverdemon kakrafoond som kör på en dedikerad dator i T-salen som heter mixer och som är kopplad till förstärkaren som står ovanpå säkskåpet; och ett klientskript som användaren kör i sin terminal. De båda kommunicerar med varann över ett särskilt protokoll.

Den nuvarande kakrafoon är den tredje inkarnationen av systemet. De första två versionerna var bakändor till CUPS. Den andra utav dem skrevs av johannes och implementerade fler features än den första. Denna version gick förlorad i en diskkrasch, och det hela gjordes om igen av dr_root, denna gång i Python. Sedan dess har ytterligare hackande gjorts av lidbjork, bjarni, med flera.

Snabbguide

Kör kommandot kakrafoon i en terminal så får du en lista på alla kommandoradsväxlar som finns för tillfället. I princip kan man sammanfatta användandet såhär:

Diverse olika filformat stöds. Det går också att strömma ljud med ESD eller NAS. Då ska ljudservern vara satt till mixer:0. För NAS heter miljövariabeln AUDIOSERVER, för ESD heter den ESPEAKER.

Det finns också en websida som visar statistik över spelade låtar.

Det anses lite ofint att köa hela album när det är fler personer som spelar musik, och det anses väldigt ofint att köa musik om man inte är i T-salen, annat än om det är någon i T-salen som har bett en göra det. Det kan vara så att volymen är uppskruvad väldigt högt, och det syns inte på telnet-volymkontrollen om det av nån anledning är ratten på själva förstärkaren som är uppskruvad.

Utveckling

Kakrafoon 2 (i bruk)

Serverdemonen är installerad som /usr/local/bin/kakrafoondButlerelfia (alias mixer) och körs i en screen.

Arbetsversioner av kakrafoond finns i /home/lidbjork/kakrafoon2mixer och är döpta med datum. Filen med senaste datumet ska vara identisk med den i /usr/local/bin.

Senaste versionen av kakrafoon (klienten) är /home/update/lidbjork/develop/python/kakrafoon.py. Den ska vara installerad som kakrafoon på maskinerna som är öppna för allmän inloggning (Psilocybe, Tricholoma, mfl).

Vill du hjälpa till att utveckla ett bättre kakrafoon så rekommenderas det starkt att strunta i kakrafoon 2 och ge sig på version 3, som hittills utvecklas av josk (läs mer nedan). Vill du modifiera kakrafoon 2-demonen ska du prata med lidbjork eller bjarni. Vill du hacka på klienten är det bara att kopiera det nuvarande exemplaret till din egen hemkatalog och börja pilla, och be någon admin installera den nya versionen sen. Då är det också bra om du upplyser lidbjork om det så han kan uppdatera sin kopia till den senaste versionen som inkluderar dina ändringar.

Kakrafoon 3 (under utveckling)

I februari 2016 startade byggandet av en helt ny, mer gedigen och mindre buggig, kakrafoon. Diskussion om projektet sker hittills på irc-kanalen #kakrafoon på Efnet, och koden finns på https://github.com/jolmberg/kakrafoon

TODO: