Hela denna avdelning är nära tjugo år gammal, och har fått bli kvar
så som den var vid denna tid. Iakttagelserna är därmed föga aktuella.


Mera amerikanska underligheter

inkwell

penline

Saker som du kanske inte visste om Amerika:
(fast en del av detta gäller möjligtvis bara Florida)

I affärerna kan man finna vitaminberikade engångsnäsdukar.

Den klassiska "TV-klockan" är okänd. Trots otaliga TV-kanaler, kan man inte finna någon testbild och därmed ingen klocka. I stället visas reklam.

Medborgare i Amerikas Förenta Stater är inte fria att resa vart de vill. Om de till exempel reser till Kuba, så kan de vid hemkomsten bestraffas med upp till tio år i fängelse eller 250 000 dollar i böter.

Något man aldrig ser i amerikanska filmer är att alla förortsvillor har en primitiv sopgrop framför huset, där avfallet kastas. Allt från trasiga lysrör och tomma kartonger till lästa pocketböcker, trädgårdsavfall, bilbatterier och gamla kläder får ligga löst tills sopgubbarna hämtar upp det - om inte "sopletare" hinner ta hand om prylarna först.

TV-programmen klipps ned till kortare speltid för att ge plats för flera reklamavbrott.

Pizzor är mycket dyrare än i Sverige. De flesta pizzabutiker ägs av affärskedjor, inte som i Sverige privat av invandrare. De amerikanska pizzabutikerna erbjuder "gratis" utkörning. Denna betalar man dyrt för i form av höga pizzapriser.

I Miami (eller mera formellt, i Dade County) är det fullständigt lagligt att diskriminera homosexuella. Denna traditionella rättighet har nyligen åter fastslagits av de lokala myndigheterna.

Lägenheterna saknar brevlåda i dörren. I stället finns en rad små brevlådor innanför porten till gatan. Dessa saknar inkast, och post kan bara läggas där av brevbäraren. Vill man skicka en lapp till grannen måste man posta den på vanligt sätt, så kommer den med ordinarie brevutbärning.

All post bärs ut till den adress och lägenhet som står angiven, helt utan hänsyn till vem som bor där. Namnet på kuvertet ägnas inget intresse av brevbäraren. Alltså fortsätter post till alla tidigare hyresgäster att komma åratal efter att de flyttat ut.

Skräpposten, som är omfattande, är adresserad, det vill säga till lägenheten. Varje bunt med fåniga reklambroschyrer åtföljs nämnligen av en liten avi med adressen. Reklamen bärs ut av amerikanska postverket. Eftersom brevlådorna saknar tillgängligt inkast så har posten här ett tjusigt monopol. Det går inte att som i Sverige förklara sig ovillig att ta emot reklam. Eftersom den är "adresserad" så bärs den ut ändå. Redan en kort bortavaro är tillräcklig för att den lilla brevlådan ska bli överfull.

Posten kommer väldigt sent, omkring klockan tre på eftermiddagen. Det är alltså inte bara i Sverige som posten kommer framåt kvällen.

Brevbäraren inte bara delar ut post, han hämtar också utgående post som lagts i en särskild låda vid porten. Kan ibland vara praktiskt.

Brevbäraren samlar också tidvis upp konservburkar med mat som de boende köpt i detaljhandeln och ställt ut vid brevlåderaden i porten. Dessa ska sedan delas ut till de hemlösa. I Amerika tror man att sociala problem löses med allmosor och välgörenhetsbasarer, gärna på så omständligt och ineffektivt sätt som möjligt. Och inte nog med konservbärande brevbärare: sjuksköterskor skramlar med insamlingsbössor utanför snabbköpet istället för att sköta de sjuka, personalen på forskningsinstitutet säljer småkakor istället för att forska, över huvud taget ägnar kvalificerade arbetare mycket tid åt allehanda tiggeri i stället för att göra det som de är anställda för.

Att baseballkepsar är populära i Amerika vet nog alla, men att de kan ingå i brudklänningen är kanske inte lika väl bekant? Jag lovar, i affären "Sacino's Formalwear" i South Miami kan man finna en i övrigt traditionell brudklänning med vit, broderad, florsförsedd baseballkeps. Det verkar vara gjort på fullt allvar, dessutom.

En svensk som granskar amerikansk elutrustning blir lätt lite beklämd. Det mesta i fråga om strömbrytare, stickkontakter, lampsocklar och liknande ser ut som det kommer ur den tjeckiska svagströmsbygglådan "Den Lille Elektrikern". Visserligen har amerikanerna bara 127 volt i ledningarna, men ändå.

I Florida är folk livrädda för orkaner, översvämningar, blixtnedslag, hajar, barracudor och alligatorer. Själv är jag mera rädd för beväpnade Floridabor och ytterligt vårdslösa Miamibilister, men jag är nog ett undantag. När orkansäsongen 1997 började (detta är den tid på året då det kan komma men oftast inte kommer någon orkan) så uppmärksammades det naturligtvis kraftigt i allehanda media. Vi har inte bara mottagit en karta att sätta upp på väggen och rita in orkanernas banor på, utan också en checklista över hur man ska överleva. Lokaltidningen Miami Herald rekommenderar oss på fullt allvar att hamstra pannkakssirap, Worcestershiresås, musselsaft (!), jordnötssmör och gelatin inför den hotande katastrofen.

Strömförsörjningen är mycket sårbar i Miami, och strömavbrott är ofta förekommande. Emellanåt stänger det lokala kraftbolaget FPL helt enkelt av strömmen till stora områden på grund av överbelastning. Dessutom klarar nätet inte av att hålla rätt spänning, och så kallade "surge protectors", som kopplas in mellan vägguttaget och elapparaterna för att skydda elektroniken mot spänningsfluktuationer, anses helt oumbärliga. Även på forskninginstitutet (University of Miami School of Medicine), som man annars tycker borde ha central spänningsreglering, förlitar man sig på dessa små dosor. Eftersom de kostar en svensk hundring eller mera per styck och det troligen finns en miljon sådana i Miami, för att inte tala om kostnaderna för förstörd oskyddad elektronik, så frågar man sig som svensk om det inte vore mera rationellt att förbättra elnätet. Lokalbefolkningen anser det dock helt normalt med kraftiga spänningsspikar på elnätet.

På flera ställen här, såsom på badstränder och strandpromenader, sitter det uppe skyltar om att det är förbjudet att svära. Ofta räknar skyltarna upp över ett halvdussin andra aktiviteter som också är förbjudna. De oinformerade svenskar som gått på myten om att Sverige kännetecknas av många förbud borde besöka Florida. Det är till och med förbjudet att bada i havet på allmänna stränder ifall ingen badvakt finns i närheten. Jeepar med vakter kör fram och tillbaka på stranden och kör upp folk ur vattnet. I Sverige skulle folk totalt ignorera sådana absurda förbud, men i förbudssamhället USA rättar de sig efter dem. Dock anser många amerikaner att deras samhälle är synnerligen fritt eftersom man i många delstater, bland annat Florida, utan vidare får tillstånd att bära skjutvapen utan att speciellt behöva motivera sitt behov därav.

I amerikanska TV-program promoveras allehanda folkförvillare. Till exempel kunde man 970713 i ett "seriöst" intervjuprogram höra en judisk "kabbalaforskare" förklara att patriarken Abraham visste mera om kvantmekanik än dagens vetenskapsmän, och att sådana upplysta personer som han och Abraham i kraft av sin djupa förståelse av kvantmekaniken kunde omskapa den materiella verkligheten med sina tankar. När Aschberg bjuder in sådana figurer har han i alla fall den goda smaken att grundligt göra narr av dem, men här tas de på fullt allvar.

Ett ölutskänkningsstånd vid namn "Beers of the World", beläget i Miami Arena, hade två ölsorter att erbjuda, Budweiser (det amerikanska risölet, inte det tjeckiska maltölet) och den kanadensiska lättprodukten Molson Ice.

Bland alla produkter som marknadsförds som "naturliga" har vi noterat kalsonger i "100 % natural nylon" och "All natural bubblegum icecream".

Bröllopsfoton i tidningarna är ofta lika med brudfoton. Brudgummen är alltså i runt hälften av fallen alls inte avbildad i annonsen. Detta påstås bero på att "bröllopsbilderna" tas en till två månader före bröllopet, så att i förhand tryckta minnesalbum med bilderna kan delas ut till bröllopsgästerna. Icke desto mindre har bruden på dessa bilder full bröllopsutstyrsel, blommor etc.

I det allra mest centrala Miami (nära korsningen av Första Avenyn och Flagler Road) finns ruiner, såsom hus som taket rasat in på. Ingenting tycks göras åt dessa. Man skulle kunna tro att ett sådant läge vore attraktivt för nybebyggelse (motsvarar ungefär en tomt vid Sergels Torg), men icke. Enligt uppgift är de sociala problemen i stadskärnan av sådan omfattning att området har övergetts av alla utom de fattigaste. Att hyra en alldeles ny lägenhet i ett av väldigt få bostadshus i detta område, mitt i centrum, kostar bara hälften av vad en ful gammal lägenhet kostar i ett skitigt industriområde ett par kilometer norrut.

En affär som heter Crook & Crook kan vara framgångsrik, fast man skulle vänta sig motsatsen. Den ligger i Coconut Grove och säljer varor inom området båt och fiske.

Miamiborna vattnar sina trädgårdar mitt på dagen när det är som varmast och soligast. Oklart varför, hemma brukar det anses klokare att vattna på kvällen.

Det är otroligt viktigt att vara "Politiskt Korrekt" i Amerika. OK, det finns de även i Sverige som hävdar att man inte får kalla en neger för neger. Men vad sägs om det här: I Amerika anses det i officiella sammanhang olämpligt att tillönska folk "Merry Christmas", God Jul. I stället ska man säga "Season's Greetings", ungefär "God Helg", för att inte diskriminera de många judarna i befolkningen.

Som vanligt så följer kanske fortsättning, kanske inte.

penline

Tillbaka till föregående sidaThis web page was hand made without any Javascript.


Conforms to HTML 4.01 Transitional