User Tools

Site Tools


lokaler:t-salen

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
lokaler:t-salen [2014/04/02 20:17]
martin [Biblioteket]
lokaler:t-salen [2019/02/17 10:10] (current)
bjarni [Kaffe]
Line 1: Line 1:
-===== Terminalsalen ===== +===== T-salen =====
-Updates terminalsal, eller t-salen, ligger i källaren i hus 1 på Polacksbacken.+
  
-==== Maskiner ==== +T-salen är en datasal i källaren i [[Hus 1|ITC hus 1]] som drivs helt och hållet av Updateoch fungerar som vår huvudsakliga föreningslokal där vi träffas och umgås. Salen är tillgänglig som Unix-labbsal för alla studenteroch det går att logga in på IT-institutionens servrar precis som vanligt. Är man medlem i Update får man också ett [[admin:handbok|konto på våra servrar]] och tillgång till dessa på terminalerna i T-salen.
-  * PDP-12:an [[admin:maskiner:elsa|Elsa]] +
-  * Terminalerna [[admin:maskiner:saffran|Saffran]], [[admin:maskiner:oregano|Oregano]], [[admin:maskiner:kardemumma|Kardemumma]], [[admin:maskiner:kummin|Kummin]], [[admin:maskiner:basilika|Basilika]], [[admin:maskiner:peppar|Peppar]], [[admin:maskiner:kanel|Kanel]] och [[admin:maskiner:anis|Anis]] +
-  * Arbetsstationen [[admin:maskiner:omphalotus|Omphalotus]] +
-  * Kakrafoonburken [[admin:maskiner:butlerelfia|Butlerelfia]]+
  
-==== Kakrafoon ==== +[[this>lib/exe/fetch.php/lokaler:t-salen-stor.png|{{ t-salen-liten.png|T-salen}}]]
-Tjänsten Kakrafoon kan användas för att spela musik i terminalsalenI dagsläget kan den spela upp lokala ljudfiler samt (ljudet från) Youtube-klipp (FIXME det verkar just nu vara trasigt!)Det primära användargränssnittet är kommandoradsverktyget kakrafoon.+
  
-För att köa en lokal fil: +Eftersom T-salen är en föreningslokal finns förutom terminalerna också bekvämligheter som kyl & frys, kaffebryggare, soffa, musikanläggning, med mera.
-  $ kakrafoon filnamn.ogg+
  
-Köa ett Youtube-klipp: +Många medlemmar kommer ner till T-salen på rasterna och hämtar en kopp kaffe, äter sin lunch där, eller sitter kvar efter föreläsningarna och gör sina inlupparPå kvällar och helger kommer folk dit för att umgås.
-  $ kakrafoon https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ+
  
-Rensa kön: +Update har huserat i T-salen sedan mitten av 90-talet, och lokalen sponsras av IT-institutionen.
-  $ kakrafoon -ra+
  
-För att höja eller sänka volymen ansluter man till Butlerelfias alsamixer(1via telnet+==== Regler och tips ==== 
-  $ telnet butlerelfia+ 
 +  * Alla är välkomna i T-salen! 
 +  * Om du använder bestick, muggar, tallrikar etc, kom ihåg att genast diska dem när du är färdig. 
 +  * Var noga med att släcka och stänga dörren om du är sist att lämna T-salen. 
 +  * Om du lämnar din terminal, kom ihåg att [[admin:handbok#låsa terminalen|låsa den]] så du inte blir [[kultur:byxning|byxad]]. 
 +  * Utanför arbetstid stängs ventilationen av, och man måste då slå på den manuellt för att få luft så man inte kvävs. Detta gör man genom trycka och hålla in knappen med den oranga lampan på hörnet vid dörröppningen ut till korridoren. När lampan tänds har man framgångsrikt tryckt och hållit in knappen. Ventilationen går sedan i en timme, varefter man får genomföra aktiveringsproceduren ånyo. 
 + 
 +==== Terminaler och arbetsstationer ===== 
 + 
 +Med [[admin:maskiner:netbsd-t-salen|X-terminalerna i T-salen]] kan man logga in på både IT-insts och Updates Unix-servrar. Om man har ett Update-konto kan man också logga in lokalt, så att terminalen istället blir en arbetsstation. 
 + 
 +Utöver terminalerna finns arbetsstationen [[admin:maskiner:Omphalotus]] som kör Linux Mint, samt en dator som heter [[admin:maskiner:Amanita]] som kör Dragonfly BSD men inte administreras så aktivt. 
 + 
 +Det finns också (minsten textterminal, som är kopplad(e) till [[admin:LAT|vårt LAT-nät]] så man kan logga in på våra datorer med dem. Om man har lätt att bli distraherad av ansiktsboken när man ska programmera så kan man testa att sitta vid en textterminal istället och bli en äkta vintagedatahacker på köpet. 
 + 
 +==== ELSA ==== 
 + 
 +[[this>lib/exe/fetch.php/admin:maskiner:elsa.jpg|{{admin:maskiner:elsa-liten.png |Klicka för foto}}]] 
 + 
 +Ett iögonenfallande föremål i t-salen är [[admin:maskiner:elsa|ELSA]], Updates PDP-12. Datorn är körbar och kopplad till LAT-nätet. ELSA var en av datorerna som ställdes ut på [[projekt:Tre ton minidatorer|utställningen Tre ton minidatorer]] på Museum Gustavianum 2012. 
 + 
 +==== Musik med kakrafoon ==== 
 + 
 +Update har ett eget musiksystem i T-salen som heter [[projekt:kakrafoon]]. Det fungerar så att man med kommandot ''kakrafoon'' på Unix-systemen kan skicka musikfiler till en kö, från vilken låtarna spelas upp i tur och ordning. 
 + 
 +Som enklast kan man köa en fil med en kommando på formen ''kakrafoon lostpatrol.mod'' (funkar med rätt många filformat), och så kan man titta vad som finns i kön med ''kakrafoon -q''. För att ta bort låten som spelas köra man ''kakrafoon -k''. En lista med alla kommandon visas om man bara kör ''kakrafoon'' utan några parametrar. 
 + 
 + 
 +{{ :lokaler:biblioteket-2014-04-01.png?direct&300|Biblioteket som det såg ut 2014}}
  
 ==== Biblioteket ==== ==== Biblioteket ====
-I terminalsalen finns också ett referensbibliotek med allehanda datorlitteratur. För närvarande gäller regeln att böcker inte får lämna t-salen, men detta kan komma att ändras i framtiden. 
  
-Biblioteket anno 2014: +I terminalsalen finns också ett referensbibliotek med allehanda datorlitteratur. För närvarande gäller regeln att böcker inte får lämna t-salen, men detta kan komma att ändras i framtiden. Saknar man någon bok kan man alltid föreslå att den köps in, genom att skriva till [[mailto:bibliotek@update.uu.se|bibliotek@update]]. ([[mailto:usrlib@update.uu.se|usrlib@]] funkar också) 
-{{ :lokaler:biblioteket-2014-04-01.png?direct&300 |}}+
 ==== Skrivaren ==== ==== Skrivaren ====
-Utskrifter från [[admin:maskiner:tricholoma|Tricholoma]], [[admin:maskiner:psilocybe|Psilocybe]] och [[admin:maskiner:omphalotus|Omphalotus]] skickas till HP 1320nw-skrivaren i terminalsalen. 
  
-Om du behöver skriva ut ett dokument (såsom en PDF-fil) från skalet kan du använda lpr(1): +Det finns en skrivare i T-salen av modell HP 1320nw. Den är defaultskrivare på de vanliga loginmaskinerna, och annars heter den helt enkelt ''HP1320nw'' om man behöver ange namnet när man skriver ut. Det är en liten laserskrivare, skriver på A4, kan skriva på båda sidorna av pappret. 
-  $ lpr filnamn.pdf+ 
 +För att skriva ut en fil kan man alltså använda ''lpr(1)'' som vanligt: 
 + 
 +  $ lpr bibeln.pdf 
 + 
 +För att lista aktiva utskriftsjobb, använd ''lpq(1)'':
  
-För att lista aktiva utskriftsjobb, använd lpq(1): 
   $ lpq   $ lpq
  
-==== Förbrukningsvaror ==== +Skrivaren har en tendens att trilskas. Oftast går det bra att skriva ut utan trassel, men vägrar den att dra papper så kan man prova att öppna och stänga luckan, kanske dra ur och stoppa i papperskassetten, etc. 
-=== Kaffe === + 
-Algoritm K+ 
-  - Fyll kaffekannan till det N:te strecket (på den "glesare" skalan)+==== Kaffe ==== 
 +Algoritm för att brygga M koppar kaffe: 
 +  - N=2*M 
 +  - Fyll kaffekannan till det N:te strecket på den "glesare" skalan 
 +  - Häll över detta vatten i kaffebryggaren och ställ kannan i bryggaren
   - Sätt i ett filter och ha i N skopor kaffe från burken på hyllan under bryggaren   - Sätt i ett filter och ha i N skopor kaffe från burken på hyllan under bryggaren
   - Starta timern vid vägguttaget till höger om bryggaren   - Starta timern vid vägguttaget till höger om bryggaren
   - Slå på brytaren på själva bryggaren   - Slå på brytaren på själva bryggaren
-  - Betala N:- genom pengainkastet brevid kylskåpet, eller skriv upp dig på listan på kylskåpsdörren 
-  - Drick ditt kaffe innan det kallnar 
   - Innan du går:   - Innan du går:
     - Slå av kaffekokaren     - Slå av kaffekokaren
Line 51: Line 74:
     - Skölj ur kannan     - Skölj ur kannan
  
-Om du inte har någon egen mugg kan du låna en av muggarna på hyllan under bryggaren (men kom ihåg att diska och ställa tillbaka den när du är färdig), eller gå och köpa en i Foobar för en krona.+Kaffefilter av typen 1x4 är de som passar bäst i t-salens kaffebryggare. 
 + 
 +{{kultur:update-mugg.png?64&direct |Update-mugg}} 
 + 
 +Om du inte har någon egen mugg kan du låna en av muggarna på hyllan under bryggaren (men kom ihåg att diska och ställa tillbaka den när du är färdig), köpa en pappersmugg i Foobar för en krona, eller köpa en fräsig Update-mugg för 64 pix! 
 + 
lokaler/t-salen.1396462629.txt.gz · Last modified: 2014/04/02 20:17 by martin