User Tools

Site Tools


projekt:kakrafoon

This is an old revision of the document!


Table of Contents

Kakrafoon

Kakrafoon är mjukvaran som sköter uppspelningen av musik i t-salen. Systemet består av två delar: en serverdemon kakrafoond som kör på en dedikerad dator i T-salen som heter mixer och som är kopplad till förstärkaren som står ovanpå säkskåpet; och ett klientskript som användaren kör i sin terminal. De båda kommunicerar med varann över ett särskilt protokoll.

Den nuvarande kakrafoon är den tredje inkarnationen av systemet. Den ursprungliga versionen var en bakände till CUPS. Den andra versionen skrevs av johannes från scratch i Python och implementerade fler features. Denna version gick förlorad i en diskkrasch, och det hela gjordes om igen av dr_root, åter i Python. Sedan dess har ytterligare hackande gjorts av lidbjork, bjarni, med flera.

Snabbguide

Kör kommandot kakrafoon i en terminal så får du en lista på alla kommandoradsväxlar som finns för tillfället. I princip kan man sammanfatta användandet såhär:

  • Köa låtar Man köar låtar genom att skriva kakrafoon följt av ett eller flera filnamn. Då skickas filerna över till servern och hamnar i kön. Kön ordnas dynamiskt så att den växlar rättvist mellan olika användare.
  • Visa kön För att titta vad som finns i kön kan man skriva kakrafoon -q eller kakrafoon -l, som ger lite olika output. Där står jobbnumret för varje låt.
  • Ta bort låtar ur kön För att ta bort en låt använder man kakrafoon -r <jobbnummer>. För att ta bort låten som spelas just för tillfället räcker det med kakrafoon -r. Man kan också ange namnet på en användare för att ta bort den användarens låtar, eller växeln -a för att ta bort allting.
  • Ändra volymen Kör telnet mixer så får du upp en volymkontroll.

Diverse olika filformat stöds. Det går också att strömma ljud med ESD eller NAS. Då ska ljudservern vara satt till mixer:0. För NAS heter miljövariabeln AUDIOSERVER, för ESD heter den ESPEAKER.

Det finns också en websida som visar statistik över spelade låtar.

Det anses lite ofint att köa hela album när det är fler personer som spelar musik, och det anses väldigt ofint att köa musik om man inte är i T-salen, annat än om det är någon i T-salen som har bett en göra det. Det kan vara så att volymen är uppskruvad väldigt högt, och det syns inte på telnet-volymkontrollen om det av nån anledning är ratten på själva förstärkaren som är uppskruvad.

Utveckling

Serverdemonen är installerad som /usr/local/bin/kakrafoondmixer (alias Butlerelfia) och körs i en screen.

Arbetsversioner av kakrafoond finns i /home/lidbjork/kakrafoon2mixer och är döpta med datum. Filen med senaste datumet ska vara identisk med den i /usr/local/bin.

Senaste versionen av kakrafoon (klienten) är /home/update/lidbjork/develop/python/kakrafoon.py. Den ska vara installerad som kakrafoonTricho, Psilo, och Omphalotus.

Om du vill hjälpa till att förbättra kakrafoon-demonen ska du prata med lidbjork eller bjarni. Vill du hacka på klienten är det bara att kopiera det nuvarande exemplaret till din egen hemkatalog och börja pilla, och be någon admin installera den nya versionen sen. Då är det också bra om du upplyser lidbjork om det så han kan uppdatera sitt exemplar till den senaste versionen som inkluderar dina ändringar.

projekt/kakrafoon.1442269385.txt.gz · Last modified: 2015/09/15 00:23 by bjarni